KONYA / BEYŞEHİR - Aşağıesence Şehit Adem Meral İlkokulu

Nis

İnsülin hormonunun dahil olduğu süreçlerdeki bozulmadan kaynaklanan diyabet, çocuklarda bir takım belirtilerle ortaya çıkıyor. Bunlardan bazıları:

• İdrar miktarındaki artış, yatak ıslatma
  • Aşırı miktarda susama ve su tüketimi
  • Ağız kuruması
  • Aşırı açlık hissi
  • Yorgunluk
  • Kilo kaybı
  • Sinirlilik hali ve depresyon

Bunlarla beraber, tedavi edilmeyen veya tedavisi aksayan diyabetli çocuklarda diyabetik ketoasidoz adı verilen, kan şekerinin aşırı yükselmesinden kaynaklanan bir tablonun yaratacağı bulgulara da rastlamak mümkün:

• Bilinç bulanıklığı veya kaybı
  • Derin ve hızlı nefes alma
  • Cilt kuruluğu
  • Karın ağrısı
  • Kusma
  • Nefeste meyve veya aseton kokusu

Diyabetik ketoasidoz tablosu belirtilerinin ortaya çıkması halinde bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Nis

Çocuklarda internet bağımlılığı nasıl önlenebilir?

• Dijital oyunları ve televizyon seyretmeyi günde bir-iki saatle sınırlayın.
  • Çocuklarla zaman zaman beraber uygun programlar/filmler izleyip, gördüğünüz olumsuz uyaranlarla ilgili onlarla konuşun.
  • Bilgisayar ve televizyonları çocukların yatak odalarında bulundurmayın.
  • Aile içi iletişimini güçlü hale getirin ve bilgisayar kullanımına hâkim olun.
  • Kendiniz model olun ve gerçekleşmesini istediğiniz tutum ve davranışları sergileyin
  • Disiplin ve aldığınız kararlar konusunda tutarlı olun. Bir karar aldıysanız onu mutlaka yerine getirin. Bir aradayken “teknoloji detoksu” uygulayın. Mesela sofraya kimse cep telefonuyla, tablet bilgisayarıyla gelmesin.
  • Hafta sonu teknolojiden tamamen uzak bir gün geçirmeye gayret edin. Belki sadece altı saat? Sonra bunu artırmak ve faydalarını fark etmek için uğraşın.
  • Aileyi “çevrimdışı” faaliyetlere teşvik edin. Gezin, alışverişe çıkın, arkadaşınızla buluşun...
  • Çocuklarınıza telefon, tablet, bilgisayar konusunda görgü kurallarını öğretin. Misafir geldiğinde odasından çıkmamasının nezaketsizlik olduğunu, yemekte telefon kullanmanın saygısızlık belirtisi şeklinde algılanabileceğini, karşısındakini dinlerken bir yandan da elindeki telefonla oynamasının hoş karşılanmayacağını anlatın.
  • Çocuklarınızın sosyal hayatta aktif olmasını istiyorsanız spor ve sanat aktivitelerine, kitap okumaya, mutlaka oyun oynayacaksa da öğretici ve zekâsını geliştiren oyunlara yönlendirin.